Hoelang duurt het voor ik mijn motorrijbewijs heb?

Je bent van plan om je moor rijbewijs te halen en vraagt je af hoe dit in zijn werk gaat en hoelang dit zal duren voor je je rijbewijs hebt. Bij elke persoon zal dit verschillend zijn, maar het gemiddelde aantal lessen dat men nodig heeft ligt rond de 24 uur. Ben jij benieuwd hoe het in zijn werk gaat? Lees dan alle informatie hier:

Hoeveel motor rijlessen?

Veel mensen die beginnen aan hun motor rijlessen, schatten hun aantal lesuren te laag in. Een snelle leerling die al schakelervaring nodig heeft die heeft ongeveer 12 uur aan rijles nodig. Een snelle leerling ongeveer 18 uur, een gemiddelde leerling ongeveer 24 uur en een trage leerling ongeveer 30 uur. Tijdens de rijlessen wordt er een routine opgebouwd, maar ook na het slagen moet je blijven oefenen met het verder opbouwen van je ritme.

Hoelang het duurt voor je je rijbewijs binnen hebt is ook afhankelijk van hoeveel tijd je ervoor vrij maakt. Een gemiddelde leerling doet er dus ongeveer 24 uur over. Als de leerling 2 uur per week lest en de examens goed inplant, dan ben je zo’n 12 weken bezig.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als eerst meld je je aan bij een rijschool en machtig je deze voor motor rijlessen. Dit is verplicht voor je een les wil inplannen. Als dit klaar is kun je een proefles inplannen. Hier krijg je dan uitleg over de motor, wat belangrijk is om te weten, wat basisvaardigheden zijn zoals: schakelen, gas geven, optrekken, het starten van de motor en nog wat basisoefeningen.

Dan is het tijd voor je AVB bij dit examen moet je 12 verschillende oefeningen beheersen. Als je deze beheerst kun je je aanmeldden voor je theorie-examen. Op dit theorie-examen krijg je 50 vragen waarvan je er 44 goed moet hebben. Als afsluitend onderdeel is er het praktijkexamen. Dit examen zal ongeveer een uur duren. Je rijdt met examinator een examen ronde en deze toetst dan of je veilig en zelfstandig kunt rijden en of je goed rekening houdt met het overige verkeer. Er wordt gelet op je kijkgedrag, je plaats op de weg, of je de verkeersregels toepast en of je de motor zelf goed beheerst.

Tips:

Om in een keer te slagen voor je theorie-examen is het slim om je goed voor te bereiden en dus op tijd te beginnen met het leren van de stof. Maak gebruik van online platformen die lessen aanbieden of schaf een theorieboek aan om de stof te leren. Neem hiervoor de tijd en begin dus ook op tijd.

Tijdens oefen examens voor je theorie zul je merken dat je niet alles beheerst. Dit is niet erg, want van je fouten leer je! Heb vertrouwen in jezelf en dan moet je alles kunnen. Pas op dat je niet te veel zelf vertrouwen hebt, want het is niet zo dat je het examen moet onderschatten. Volg al deze stappen en tips op en haal dat examen!