Wat kost een woningontruiming?

Een woningontruiming is het volledig laten leeghalen van een huis, bijvoorbeeld in het geval van verhuizing of overlijden. Dit is een grote klus die tijd, uithoudingsvermogen en spierkracht vergt. Omdat dit best intensief is om zelf te doen, en in het geval van overlijden soms ook een emotioneel zware opgave, besteedt men het vaak uit aan een ontruimingsbedrijf. 

De vakmannen gaan zorgvuldig met de inboedel om en weten de juiste bestemming voor de spullen. Ontdek in dit artikel hoe zo’n woningontruiming precies verloopt en wat de gemiddelde kosten zijn. 

Hoe gaat een woningontruiming precies in z’n werk?

Allereerst wordt de het pand bezichtigd door het ontruimingsteam en gekeken naar de inboedel. Er vindt een taxatie plaats van wat de spullen nog waard zijn. Hierbij wordt besloten wat er naar een opkoper of antiekhandelaar kan worden gebracht, en de spullen die minder waar zijn mogen naar de kringloop of een goed doel. De opbrengst van de taxatie wordt verrekend met de kosten van de ontruiming.

Vervolgens wordt er er in overleg met de bewoners of nabestaanden van de overledene een planning gemaakt. De ontruimers gaan snel en efficiënt te werk in verschillende ploegen, en kunnen zo elkaar afwisselen. Bovendien verloopt de communicatie vaak zo soepel mogelijk en wordt er goed geluisterd naar de wensen van de eigenaar van het huis of de familie van de eventuele overledene. 

Gemiddelde kosten woningontruiming

Als je een woningontruiming uitbesteedt zijn de kosten verschillend per situatie en omstandigheden. De uiteindelijke prijs wordt bepaald afhankelijk van de omvang van de inboedel, het type woning, en hoeveel tijd in het leeghalen van het huis kost. 

Ook de waarde van de inboedel telt mee, omdat deze verrekend wordt met de uiteindelijke prijs. Is je inboedel dus veel waard, dan bespaar je een hoop kosten. 

Voor een senioren appartement met een kamer betaal je gemiddeld tussen de 150 en 600 euro. Wanneer je een eengezinswoning wil laten ontruimen betaal je al gauw tussen de 600 en 2000 euro. Wanneer het om een spoed ontruiming gaat, wordt de prijs hoger. De toeslag voor een spoedontruiming is tussen de 20 en 100 euro per uur.