Wat zijn de voordelen van parttime werken? 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om parttime te gaan werken in plaats van fulltime. Zo kiezen ze er vaak voor om maar halve dagen of maar 3 dagen per week te werken. Op deze manier hebben ze meer vrije tijd of tijd voor het gezin. Maar waarom wordt er steeds meer voor parttime werken gekozen en wat zijn de voordelen ervan?

Verschil tussen parttime en fulltime

Als je fulltime werkt werk je tussen de 30 en 40 uur per week verspreid over 5 dagen. Bij een parttime aanstelling werk je rond de 12 tot 30 uur per week. Zo wordt er vaak gekozen om 2 lange dagen te maken of 3 dagen van 8 uur, maar kan er ook gekozen worden om 5 dagen 4 uur per dag te werken. Door zo de uren in te delen zijn de bijvoorbeeld de middagen vrij.

Als werknemer spreek je met je werkgever af hoe je de parttime uren per week wilt verdelen. Het is goed om voordat je dit gaat bespreken voor jezelf te bedenken waarom je parttime wilt gaan werken. Is het omdat je het geld niet per se nodig hebt, meer vrije tijd wilt of de middagen vrij wilt zijn voor je kinderen? 

De voordelen van parttime werken

Op het gebied van hoeveel uren per week werken, wordt over het algemeen een fulltime werkweek nog steeds als de norm gezien in de samenleving. Vaak vindt een bedrijf parttime werken niet bij de bedrijfscultuur passen, is er een te hoge werkdruk voor parttimers en heeft het consequenties voor je salaris en doorgroeimogelijkheden. 

De grootste voordelen van parttime werken zijn toch de controle hebben over je eigen uren en meer tijd voor jezelf hebben. Zo kun je meer tijd besteden aan zelfontwikkeling, aan je gezin en zul je extra tijd aan persoonlijke prioriteiten kunnen besteden. Ook ervaren mensen die parttime werken over het algemeen minder stress en hebben ze goede time management vaardigheden ontwikkeld. 

Vaak wordt parttime werken ook gecombineerd met het volgen van een studie. Zo kun je naast je studie toch nog wat bijverdienen. Vaak kom je dan terecht in de horeca. Toch is er een deskundige onderneming voor parttime vacatures Leiden te vinden. Zo ervaar je nog steeds de vrijheid en voordelen van parttime werken, maar kun je dit makkelijker combineren. 

Het vinden van een parttime baan

Als je op deze manier voor jezelf hebt afgewogen of je fulltime of parttime aan het werk wilt gaan is het tijd om te zoeken naar de bijpassende baan. Als je online op zoek naar een baan zul je bij je zoekopdracht gemakkelijk kunnen aanvinken of toevoegen dat je alleen parttime uren zoekt. 

Ook is het vaak te overleggen met je werkgever hoeveel uren je wilt werken. Als je kunt aantonen dat je in minder uren net zo efficiënt kunt werken als een fulltimer, gaan de meeste werkgevers er wel mee akkoord. Deze flexibiliteit kun je vaak vinden in de horeca. Kijk eens op https://werkenbijmcdonalds-leiden.nl/ als je op zoek bent naar een leuke en afwisselende parttime baan!