Wat zijn de belangrijkste functies van een boekhoudprogramma?

Het voeren van de boekhouding: veel ondernemers zien het als een noodzakelijk kwaad en dat is ook volkomen begrijpelijk. Het kost behoorlijk wat tijd en energie en het staat vaak ver af van de werkzaamheden waar je met je bedrijf voor koos. Toch bespaart het je heel wat kosten en problemen als je ervoor zorgt dat er op je boekhouding niets aan te merken valt. Het is ook de perfecte manier om op ieder moment een helder beeld te hebben van hoe het met de cijfers van je onderneming gesteld is. Een online boekhoudprogramma helpt je alvast om het werk vele malen lichter te maken. En dan is je volgende vraag waarschijnlijk hoe je het beste online boekhoudprogramma kiest? 

Met deze tips maak je een goede keuze

Wat een online boekhoudprogramma allemaal moet kunnen, is deels afhankelijk van de onderneming waarvoor het bestemd is. Toch zijn een aantal zaken prioritair en die geven we je graag mee.

Het maken en inboeken van facturen

Het zal niet verwonderen dat het opmaken en inboeken van facturen het eerste is waar je aan denkt bij een online boekhoudprogramma. Aan de hand van sjablonen kun je zo op een uniforme manier je facturen opmaken en worden die ook meteen opgenomen in je boekhouding.

Het automatisch importeren van bankafschriften

Als je kiest voor een programma dat je kunt koppelen aan je bank, ben je opnieuw een stap verder in het vereenvoudigen. De facturen die betaald zijn, worden automatisch ingegeven in je boekhouding. Hetzelfde geldt voor de kosten die je maakte. Je hoeft dus niet langer zelf alle gegevens van je bankafschriften in je boekhouding te vermelden; dat wordt voor jou gedaan.

Het verwerken van bonnetjes

Ongetwijfeld een grote ergernis van veel ondernemers zijn die talloze bonnetjes die hun weg naar de boekhouding moeten vinden. Het scannen van de bonnetjes met een app die gelinkt is aan je boekhoudprogramma zorgt ervoor dat dit voortaan heel wat sneller en eenvoudiger verloopt.

Het opmaken en indienen van de BTW-aangifte

Wie het ooit al meemaakte, weet dat het geen goed idee is om het indienen van de BTW-aangifte te laat of onzorgvuldig te doen. Het brengt heel wat problemen en zelfs boetes met zich mee; iets dat je natuurlijk liever wil vermijden. Dankzij je online boekhoudprogramma kun je dit nu heel eenvoudig doen. Alle gegevens werden al ingebracht, je hoeft alleen nog die gegevens door te sturen naar de bevoegde dienst.

Bijkomende troeven

Wil je nog een stapje verder gaan met je boekhoudprogramma? Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld uurregistratie en rittenregistratie toe te voegen. Wat moet gefactureerd worden aan je klant, wordt zo makkelijk bijgehouden en de factuur volgt vanzelf. Wil je maximaal van alle belastingsvoordelen kunnen genieten? Ook dan heb je een goede troef in handen met een professioneel online boekhoudprogramma. Denk bijvoorbeeld aan kosten die je in mindering van je winst kunt brengen zoals investeringen, kredieten of het urencriterium. Door deze kosten te linken aan je programma, zie je nooit een mogelijkheid tot voordeel over het hoofd.