Ringstaartmaki’s

lemurs, animals, zoo-1010643.jpg

Er zijn een hoop redenen om ringstaartmaki’s te willen zien. Je bent bij de apenheul geweest en je verlangt meer, of je bent een fan van de film- of tv serie Madagaskar. Er is echter veel te zeggen over deze dieren en ze zijn gelukkig erg herkenbaar. Hierbij meer informatie over deze celebs van de halfapen voor jouw leesplezier of voor als je ze in het wild aanschouwen wilt.

Lermuren, de soort waar Ringstaartmaki’s onder vallen, komen van nature uitsluitend voor op het eiland Madagaskar, of eilanden die er in de buurt liggen. Dit is zo gekomen door de eerder afsplitsing van het vasteland, waar primaten niet verder zijn gaan evalueren naar verschillende soorten primaten, die beter zijn gebouwd op het land waar ze nu leven. Hun kleine slanke lichamen in combinatie met hun staart (een lichamelijk kenmerk dat niet wordt gedeeld met normale primaten) maakt ze perfect voor de vele bossen van Madagaskar.

maki, lemurs, lemur monkey-2627589.jpg

Ringstaartmaki’s zijn uiterst sociale dieren. Ze leven in groepen van 5 tot wel 30 dieren en kunnen tot wel 27 jaar oud worden! In deze groep is een dominant vrouwtje de grote baas met enkele dominante mannetjes onder haar. Deze maki’s omvatten de kerngroep van de groep. Deze kerngroep mag als eerste eten, maar heeft ook de gevaarlijke taak om voorop te gaan bij tochten door hun territorium. De communicatie van ringstaartmaki’s gebeurt met geluiden, geuren en de houding van hun staart. Ook kunnen ze grommen wanneer er plots gevaar dreigt, en fluiten wanneer ze ruzie hebben.

Als Je deze prachtige dieren in het zuiden van Madagaskar in het wild wilt zien, kun je beter opschieten; hoewel ze zelf niet met uitsterven bedreigt worden, loopt het gebied waar ze in leven wel gevaar. Bomenkap voor zowel hout als houtskool en het afbranden van het bos wat hier bij hoort, laat het gebied flink krimpen. Ook stroperij met als voornaamste doel het maken van huisdier van deze dieren zit deze dieren tegen. Ze staan dan ook op de internationale rode lijst als gevoelig.