Kinderboekenweek – Promotie van het boek!

De laatste tijd ben ik weer meer bezig met boeken. Vroeger als kind was ik verslaafd aan lezen. Ik kon namelijk mijn fantasie de vrije loop laten gaan en werd meegesleurd in de diverse verhalen. Denk hierbij aan kinderboeken als de Kameleon, Snelle Jelle en de diverse WO II boeken van o.a. Klaas Norel. Oftewel echte jongensboeken met veel kattenkwaad, doerak en heldenverhalen. In de loop der jaren werd de verslaving van het lezen wel minder. Nog steeds las ik veel vergeleken met veel leeftijdsgenoten, maar de computer kwam in opmars. En die verslaven computerspelletjes slokte mijn tijd stiekem steeds meer op. Lezen kwam op een laag pitje te staan totdat ik er eigenlijk helemaal mee stopte. Natuurlijk moest ik voor school nog het een en ander lezen, en in mijn full-time baan is leren en studeren ook nog steeds een dingetje. Alleen het echte lezen is wel over…

Dit is een trend die je steeds meer om je heen ziet. De boekenwinkels hebben het steeds zwaarder. De bibliotheken zijn de laatste 10 jaar ook steeds kariger geworden. Dit heeft echter eigenlijk niets met de populariteit van de kinderboeken te maken. Met de kinderboekenweek worden de kinderboeken natuurlijk extra gepromoot. Met Kinderen voor Kinderen die een themahit gemaakt hebben. De diverse scholen die hun lesmateriaal erop afgestemd hebben. Vele interviews, kinderboekenweekgeschenk en ga zo maar door. Is dit echter nog wel nodig?

Ik zeg JA!! Ik ben geen type van vroeger was alles beter. Echter als je kijkt naar het leesgedrag van kinderen, dan mag dit wel weer meer verbeteren. Al dat schermpjes kijken kan ook zonder filmpjes. Een tablet kan namelijk prima als e-reader functioneren, en er zijn vele websites waar je boeken kunt downloaden. Betaald of gratis boeken ligt aan je eigen keuze. In ebook kan je namelijk tegenwoordig elk boek/kinderboek krijgen.

Kinderboekenweek moet blijven en er mag wat mij betreft ook veel aandacht vanuit de overheid hiervoor gegeven worden. Geen gedoe met subsidies voor theaterstukken, dure kunstwerken etc. Nee laten we bij de basis beginnen dat je voor een kenniseconomie mensen nodig hebt die kunnen lezen!!!

Post Author: Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *